19. veljače 2017.

Peciva djetelina

Peciva djetelina pronašla sam na blogu Tortelina i jako su mi se svidjela. Vrlo su dekorativna, mogu se pripremati za doručak, večeru ili dati djeci da ponesu u školu za užinu.

Recept za peciva djetelina


Sastojci:

600 g brašna
2 žličice soli
1/2 žličice šećera
1 prašak za pecivo
1 suhi di-go kvasac
100 ml kiselog vrhnja
1 jaje
100 ml ulja
200 ml mlakog mlijeka

100 g šunke u ovitku ili neke druge salame po želji
1 žumanjak
sezam


Priprema:

U posudu za miješanje stavite brašno pomiješano s praškom za pecivo, u sredini napravite udubinu te u nju istresite suhi di-go kvasac. Dodajte šećer i pola količine mlijeka pa promiješajte s malo okolnog brašna.. ostavite da se kvasac zapjeni. Zatim dodajte preostale sastojke (sol, kiselo vrhnje, jaje i ulje) i zamijesite glatko tijesto uz dodavanje mlakog mlijeka. Gotovo tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da poveća volumen.

Razvaljajte tijesto tanko, debljine oko pola prsta pa izrežite kolutove promjera približno promjeru odabrane salame. Slažite salamu između dva kruga tijesta, po potrebi svaki još malo razvaljajte tako da budu što uredniji i kompaktnije spojeni. Svaki složeni krug razrežite kao na slici 8 puta od sredine prema van. Prebacite ih na lim prekriven papirom za pečenje. Uzimajte po dva kraka i okrenite ih suprotno jedan od drugog kao što je prikazano na slici dolje:


Gotove djeteline pokrijte krpom i ostavite da malo narastu dok se pećnica ugrije na 180°C
Kad je pećnica ugrijana, premažite djeteline žumanjkom razmućenim sa žličicom vode te po želji sredinu pospite sezamom, kimom ili makom.


Djeteline pecite 20 minuta na 180°C.
Original recept i slike pripreme možete pogledati ovdje.

1 komentar:

  1. Jako lepo izgledaju i sve si baš divno objasnila u slici i reči.

    OdgovoriIzbriši