16. prosinca 2014.

Krem juha od gljiva s maslinovim uljem i punjena focaccia

Vjerujem da je i vama bilo dosta kiše. Taman sam se poveselila buri, a ono opet kiša. Razmišljajući o kiši sjetih se kako sam u mlađim danima odlazila s tatom brati gljive i svih onih finih jela koja je mama od njih spremala. Zaželjela sam se ugrijati nekom finom juhom od gljiva koja će me vratiti u to davno vrijeme J.

Zato sam uzela Podravkinu krem juhu od gljiva s maslinovim uljem i oduševila se jer je stvarno bogata šampinjonima i vrganjima koji u kombinaciji s maslinovim uljem daju divan miris i teksturu. Nakon što smo se okrijepili toplom krem juhom uživali smo uz focacciu punjenu pancetom. Bila je to zaista ugodna večer J.




Sastojci:

Focaccia

Tijesto:
500 g brašna
20 g svježeg kvasca
½ žličice šećera
350 ml mlake vode
5 žlica maslinovog ulja
1 žličica soli
½ žličice origana
1 žlica suncokretovog ulja

Ostalo:
100 g narezane pancete
5-6 žlica maslinovog ulja
3 čena češnjaka
½ žličice ružmarina
nekoliko očišćenih maslina

Krem juha:

750 ml hladne vode


Priprema:

U zdjelu stavite brašno, u sredinu napravite udubljenje u koje razmrvite kvasac. Dodajte šećer i 50 ml mlake vode pa pomiješajte. Sačekajte minutu-dvije da kvasac počne djelovati pa nastavite s miješanjem: dodajte sol, origano, maslinovo ulje i miješajte dalje uz dodavanje preostalih 300 ml mlake vode. Po želji pred kraj miješanja dodajte žličicu suncokretovog ulja kako bi smjesa postala glatka. Tijesto treba biti malo mekše strukture. Pokrijte ga i ostavite da naraste. Za to vrijeme nasjeckajte pancetu, očistite češnjak pa ga protisnite i umiješajte zajedno s ružmarinom u maslinovo ulje za premaz, neka malo odstoji.


Kad je tijesto naraslo premijesite ga te razvaljajte na veličinu 40x50 cm. Na jednu polovinu tijesta posipajte pancetu, premažite tu polovinu vodom i preklopite preostalim dijelom tijesta. Prođite valjkom preko preklopljenog tijesta samo jedan put kako bi se sad sve zajedno dobro spojilo pa prebacite na tepsiju i ostavite da odmara dok se pećnica ugrije na 220°C.

Kad je pećnica ugrijana, a focaccia narasla premažite ju ranije pripremljenom mješavinom maslinovog ulja, češnjaka i ružmarina te napravite prstima udubljenja u koja ubacite kolutiće maslina pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu.

Pecite 20 minuta na 220°C. Pečenu focacciu ponovo premažite ostatkom mješavine maslinovog ulja, ostavite desetak minuta da odmori pa režite u oblike po želji (i obavezno poslužite uz čašu hladne pive! J).


Za vrijeme dok se peče focaccia pripremite krem juhu: sadržaj vrećice uspite u hladnu vodu, miješajte pjenjačom dok juha ne zavri, a zatim kuhajte na laganoj vatri 5 minuta neprestano miješajući.

Ova focaccia punjena pancetom će biti pravi odabir ne samo za večeru nego i kao snack za druženje s obitelji ili prijateljima. Nestala je u trenu te se odmah našla na popisu zalogajčića za doček Nove godine, a ova fina krem juhica od gljiva će odlično poslužiti za zagrijavanje za doček! J





Nema komentara:

Objavi komentar