4. travnja 2013.

Prelivena savijača s jabukama

Tko je ukrao proljeće?

U očekivanju šarenog proljetnog cvijeća, voća i topline sunca uživajte u ovoj zanimljivoj savijači s jabukama. Jednostavna za izradu, izdašna. fina i ekonomična.



Sastojci:

1 paket gotovih kora za savijače
4-5 srednjih jabuka
Žličica cimeta

Nadjev:

(Suhe i tekuće sastojke mjeriti u čaši jogurta zapremine 200 ml)

4 jaja
500 ml šećera
600 ml kiselog vrhnja
250 ml ulja
400 ml glatkog brašna
200 ml griza
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Za preljev dodati:
2 žlice kakaa
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica šećera




Priprema:

Pripremiti nadjev: Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom pa ulje i griz. Pomiješati brašno s praškom za pecivo pa dodavati u smjesu naizmjenično s kiselim vrhnjem.

Očistiti i naribati jabuke pa im dodati cimet.

Odmotati tijesto za savijače i ostaviti tako odmotane na hrpi. Ribane jabuke podijeliti na 5 djelova.


Postupak:

Zarolati prvi gornji list tijesta (prazan) i maknuti sa strane. List koji je sada na vrhu premazati sa 3-4 jušne žlice nadjeva, prekriti listom koji je prazan maknut sa strane. Ovaj drugi list također premazati sa sa 3-4 jušne žlice nadjeva, zatim rasporediti 1/5 jabuka do polovine lista tijesta i sad oba lista tijesta zajedno zarolati u savijaču te odložiti u veliku dublju tepsiju od pećnice.


Ako je u pakovanju 11 listova za savijaču, ovaj postupak ponoviti još 3 puta (ukupno 4 puta) sa 2 lista i zadnji put sa 3 lista tijesta.
 

Kad su sve savijače zarolane i složene u tepsiju, u ostatak nadjeva dodati sastojke za preljev: po 2 žlice kakaa, kiselog vrhnja i 1 žlicu šećera. Ovaj preljev preliti preko savijača i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 st.C.
  


Peći 40-45 minuta na 180 st.C.

Kad je pečeno prvo napraviti rez između svake savijače pa rezati na kocke.

Nakon pečenja ne posipati šećerom radi kontrasta boja.

1 komentar: