7. ožujka 2009.

Bijela maneštra

Ponekad se desi da u kući nema ničega osim malo krumpira i pokoji špaget za paštašutu ili vam je jednostavno potrebno neko jelo za posni dan.



Sastojci

1 kg krumpira
3 žlice pasirane rajcice ili žlicu
koncentrata rajcice
soli
papra
2 žlice vegete
1 žlicu maslinovog ulja
voda
10 dag špageta br 3 ili 4

Priprema

Krumpir ocistiti i narezati na kockice. U lonac saviti krumpir, preliti sa oko 2 l vode, dodati zacine, rajcicu i ulje pa kuhati oko 45 minuta. Gnjecilicom malo izgnjeciti krumpire, ali ostaviti i pokoju kockicu pa kuhati još par minuta da malo zgusne. Dodati špagete natrgane na komadice od 3-4 cm, kuhati još deset minuta.
Kuhano ostaviti pola sata pa servirati uz kruh i narezan luk i sol.
U bijelu se maneštru može dodati i dvije mrkvice i lovorov list. Dijeci obicno zadnjih 5 minuta dodam hrenovke.


1 komentar:

  1. Joj, od kada ja ovo nisam jela :))
    Ovo je znao cesto spremat moj tata, a posebno lijepo bi bilo kada bi u zimskim vremenima dok bi se lozila vatra na ognjistu za susenje mesa, to on skuhao na ognjistu.
    Lagano bi mirisalo na dim, a obavezno bi on stavio i malo ljute paprike....
    Jako, jako volim ovo.....
    Imam osjecaj da sam kao djete ovo jela barem jednom tjedno...
    bas ti hvala sto si me podsjetila :))

    OdgovoriIzbriši