15. veljače 2009.

Njoki na žlicu



Sastojci za 5 osoba

1 kg brašna
3 kom jaja
1 žlicica soli
6 dl tople vode
3 žlice ulja

Priprema

U posudu s ovalnim dnom staviti brašno, jaja i sol. Miješati sastojke s toliko vode da se dobije mekano tijesto. Pred kraj miješanja dodati ulje. Sve dobro razraditi kuhacom ili mikserom - spiralnim nastavkom sve dok se ne dobije mekano glatko tijesto koje se miješajuci pomalo odvaja od stijenki posude.

Žlicom se uzima jednaka kolicina tijesta i stavlja kuhati u vrelu slanu vodu u koju smo takoder dodali malo ulja. Prije uzimanja tijesta, žlicu obavezno uroniti u vodu kako se tijesto za nju nebi ljepilo.

Nakon što smo potrošili tijesto, njoke kuhati još 10 minuta te ocijediti i kratko isprati hladnom vodom da se nebi ljepili.

Dobro ocijedene može se preliti sa malo rastopljenog maslaca ili sa par žlica ulja te
servirati uz mesna jela i ribani parmezan. Ja sam ih servirala uz šugo od domace istarske kobasice, a može i uz neko drugo mesno jelo, narocito uz dobar mesni ragu.

2 komentara:

  1. E, ragu pravim cesto! Bas jednostavni njoki, a fino, bolje nego pasta!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ako imaš nešto za šugo, pa makar kranjske kobasice, pancetu ili već nešto slično, malo luka i pasirane rajčice, šugo je tu. Još malo brašna i koje jaje i eto njokiju i ručak je gotov :). Neke dane moramo i skromniji trošak za ručak, a opet za prste polizat..

    OdgovoriIzbriši